Tuesday, January 17, 2012

Adam Khoo Kata "MASTER UR MIND N DESIGN UR DESTINY"

Rezeki Allah s.w.t ada dimana-mana sahaja. Berusahalah..Alhamdulillah..Segala kerja-kerja yang tertangguh daripada tahun lepas akhirnya selesai dengan jayanya. Anak-anak pun telah selamat didaftarkan ke sekolah baru. Kakak sudah berusia enam tahun,manakala si adik pula sudah menginjak ke usia lima tahun pada tahun ini.. Mereka pun nampaknya gembira bersekolah di situ walaupun terpaksa bagun di awal pagi. Macam-macam cerita yang dikhabarkan mereka berdua sebaik pulang dari sekolah. Setiap hari ada sahaja cerita yang nak diceritakan. Sampai letih telinga ini untuk mendengarnya. Maklumlah sekolah baru mereka sekarang bercampur dengan pelajar cina, india dan " Mok Soleh" (mat salleh sbnrnya. Mok soleh tu umar yg sebut. pandai2 dia aje...isk!). Sampai terbelit-belit lidah dorang berdua ni untuk sebut satu persatu nama rakan-rakan dorang.

Dan Alhamdulillah juga sebab dorang berdua sekarang ni dah pandai berwudhu' beserta dengan niat sekali. Semalam siap ajak aku masuk bilik air supaya tengok betul tak cara dorang berwudhu'. Dulu, semasa suami aku menyatakan hasratnya untuk menghantar anak-anak kat sekolah mereka sekarang, pernah jugak aku menyuarakan rasa takut yang bersarang dihati. Manalah tau, takut-takut kat situ hanya menekankan subjek english semata-mata. Tetapi ternyata sangkaan ku salah. Bila aku tengok balik jadual mereka, rupa-rupanya subjek FARDHU AIN setiap hari diajarkan kepada pelajar-pelajar di situ. Yang si Umar pulak, setiap kali pulang sekolah selalu sahaja baca Zikrullah. Alhamdulillah.

Sebenarnya kami sebagai ibu bapa, cuba memberi yang terbaik untuk anak-anak kami. Ini kerana anak-anak adalah anugerah yang diberikan oleh Allah s.w.t. Mereka adalah tanggungjawab kami. Sebagaimana kata Adam Khoo,Pada hari ini kita hidup dalam zaman yang sering berubah. Perkembangan dunia pada hari ini sungguh dinamik sehingga 80% daripada apa yang anda pelajari menjadi ketinggalan zaman sebaik sahaja anda keluar daripada universiti. Dunia sekarang semakin ramai orang yang cerdik pandai. Jadi, bila lagi kita mahu bermula????  Kalau bukan dari sekarang???? kan???


p/s : sebenarnya aku sedang baca buku hasil penulisan Adam Khoo ni. Tetiba pulak teringat kt blog yg dh lama 'terbengkalai' dan tetiba plak ada idea utk menulis kt dlm ni..heeee :)

4 comments:

 1. welkam bek! and thank you to Adam Khoo. heheh~

  ReplyDelete
 2. @Gadisbunga : Thanks GB krn slalu bg semangat utk sy terus berblog...hehehhe
  and..thanks to Adam Khoo jugak muahahaha :p

  ReplyDelete
 3. Elloo...elloooo....
  :)

  Terus ku gugel tentang Adam Khoo

  ReplyDelete
 4. DrSinga : Ellooooo...

  gugel jgn x gugel doc. hehehe :p

  ReplyDelete